Danske ørredopdrættere har i de seneste år arbejdet målrettet med at opnå ASC-certificeringer, hvor de bidrager til at fremme en bæredygtig vækst i akvakultur. Denne indsats har nu sat Danmark på verdenskortet, hvor vi er det land i verden med flest ASC-certificerede ørreddambrug.
Det danske kystnære vandmiljø er under pres. Kun to ud af 119 danske vandområder er i det EU kalder god økologisk tilstand – en tilstand vi gennem EU’s vandrammedirektiv har forpligtet os til at opnå inden 2027. Det haster derfor med at opnå målet i de resterende 117 vandområder.
Danske havbrug har ventet i syv år på at få færdigbehandlet ansøgninger om etablering af nye havbrug og udvidelser af eksisterende. Sagsbehandlingstiden har reelt sat al udvikling af havbrugssektoren i stå, og nu skal miljøminister Lea Wermelin i åbent samråd og redegøre for sin rolle i sagen.
Produktionen i fiskeopdræt er ofte begrænset af udledningsrammen for kvælstof, og gennem anvendelse af forskellige rensningsteknologier, herunder mikrosigter, slamkegler, biofiltre og plantelaguner, kan mængden af udledt kvælstof reduceres. I løbet af de seneste år er en ny rensningsforanstaltning kommet til; de såkaldte træflisfiltre.
Miljøminister Lea Wermelin har netop fået flertal for to lovforslag, der henholdsvis ophæver det lovgrundlag, som skulle gøre det muligt at udvide eller etablere ny havbrugsproduktion gennem kompensationsopdræt, samt centraliserer tilsynet med havbrugene hos Miljøstyrelsen.
Med den nye biodiversitetsstrategi præsenterede EU-kommissionen i maj 2020 en langsigtet og ambitiøs plan til beskyttelse af naturen og en forbedring af økosystemerne inden 2030.
Dansk Akvakultur har fremsendt høringssvar til Miljø- og Fødevareministeriets lovforslag om, at den resterende N-kvote til havbrug bortfalder, samt at den resterende N-kvote til miljø- og ressourceeffektive dambrug i 2021 reduceres fra 252,9 t N til 80 t N.
Miljøministerens lovforslag L55 om ”Ophævelse af bestemmelser om kompenserende marine virkemidler ved etablering eller udvidelse af havbrug” er netop vedtaget. Dansk Akvakultur efterlyser inddragelse af erhvervet og fagligt belæg i loven, der har til formål at bremse udviklingen af den marine akvakultur.
På en våd novemberdag tog Ejstrupholm Dambrug imod en håndfuld elever og lærer fra Nordfyns Højskole. Målet med dagen var at få indblik i, hvordan man opdrætter fisk i et dambrug.
Ministeriets visioner om udvikling af akvakultur understøtter ikke økologisk akvakultur, skriver Brian Thomsen og Kirsten Lund Jensen i Altinget. Den danske produktion af økologisk fisk er faldet trods stigende efterspørgsel. Der må ændrede rammevilkår til.
Miljøstyrelsen har haft forslag til udkast til bekendtgørelse om brugerbetaling for miljøtilsyn og -godkendelse i høring til 27.11.20, hvor der er foreslået en takststigning på knapt 30 procent fra 333 kr. til 427 kr.
Muslinger, der opdrættes som marint virkemiddel, får ind i mellem kritik for at være af så ringe en kvalitet, at de ikke kan spises. Fakta er dog, at kvaliteten af blåmuslingerne er akkurat lige så god, som enhver anden blåmusling.
Der er intet belæg for regeringens påstand om, at opdræt på land er mere bæredygtigt end marint opdræt, skriver direktør Brian Thomsen, i Altinget, hvor han peger på miljømæssige fordele ved marin akvakultur.
Onsdag den 4. november bebudede regeringen, at alle landets mink skulle aflives, syge som raske, uanset om det var i Jylland eller på øerne. Der blev henvist til, at man ville inddæmme en ny mutation, cluster 5, som var fundet hos 12 mennesker i Nordjylland.
Havbrug er et miljø- og ressourceeffektivt fødevareerhverv med et meget lavt klimaaftryk. De danske havbrug er underlagt EU’s strammeste regulering af medicin og hjælpestoffer. Det skyldes, at Danmark, som det eneste EU-land, har indført vandrammedirektivets regler på udledning af medicin og hjælpestoffer fra fiskeopdræt.
Mange af Dansk Akvakulturs medlemmer holder til i nogle af landets flotteste områder og har en spændende arbejdsdag tæt på naturen og fiskene. I Dansk Akvakultur vil vi gerne vise bredden i akvakulturerhvervet og styrke den positive fortælling om en sund og bæredygtig fødevareproduktion.