Følg kostrådene og spis fisk og skaldyr – det gavner både sundhed og samfundsøkonomi

Ørred ret

Mindre kød, flere fisk og skaldyr, og mere grønt kan give danskerne flere gode leveår og spare samfundet 12 milliarder kroner årligt, viser en ny undersøgelse fra Københavns Universitet. Det er endnu en god anledning til at sætte tænderne i de sunde fisk og skaldyr fra dansk opdræt.

 

Hvis danskerne i højere grad følger De officielle Kostråd, vil samfundet kunne få 12 milliarder kroner om året i sundhedsøkonomiske gevinster. Desuden vil en bedre efterlevelse af de nye kostråd, herunder spis fisk og skaldyr, forebygge godt 1.000 for tidlige dødsfald blandt danskerne hvert år.

 

Det viser en undersøgelse, som Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi (IFRO) ved Københavns Universitet har lavet for Fødevarestyrelsen. I beregningerne forudsættes det, at man indtager minimum 50 g. fisk om dagen (350 g. om ugen).

 

Den store besparelse skyldes, at samfundet forventes at håndtere færre af de livsstilssygdomme og helbredsproblemer, der følger med en usund kost. Det vil medføre færre omkostninger til sundhedsvæsenet, flere år på arbejdsmarkedet og værdien af ”øget livskvalitet”.

 

Ifølge undersøgelsen er det særligt livsstilssygdomme som hjertekarsygdom, type 2 diabetes samt visse kræftformer, der opstår som følge af uhensigtsmæssige kostvaner.

 

Kostråd kan også gavne klimaet

Såfremt flere danskere følger de nye kostråd og vælger grønt, fisk og skaldyr fremfor rødt kød, vil det også have en positiv effekt på klimaet, eftersom det typisk er fødevarer med et lavt klimaaftryk.

 

I Dansk Akvakultur ser vi positivt på de nye kostråd, der netop er en god anledning til at sætte flere fisk og skaldyr fra dansk opdræt på menuen.

 

 

Fødevarestyrelsens officielle Kostråd – godt for sundhed og klima
•    Spis planterigt, varieret og ikke for meget
•    Spis flere grøntsager og frugter
•    Spis mindre kød – vælg bælgfrugter og fisk
•    Spis mad med fuldkorn
•    Vælg planteolier og magre mejeriprodukter
•    Spis mindre af det søde, salte og fede
•    Sluk tørsten i vand

 

Note: Forskerne bag rapporten har en række forbehold for deres konklusioner. Der er således tale om estimerede gevinster, som bygger på en række beregningsforudsætninger.